Inredning med husdjuren i åtanke

Älskar du djur och har eller vill fylla hemmet med små och stora pälsbollar, kan du anpassa inredningen så det passar dig och dina fyrfotade vänner. Med några smarta val under renovering och inredning kan du skapa ett hem som både du och din älskling trivs i.

Golven

Äkta trägolv är inte att rekommendera för barnfamiljer eller husdjursägare. Golven är mjuka och inte tåliga mot smuts och fläckar. Bättre att satsa på klinker, det har en lång (nästan oändlig) livslängd och tål mycket stryk från smutsiga tassar och klor. På nätet kan du fynda material som skickas hem gratis till dig, det svåraste är att välja vilka klinkerplattor du ska ha. Klinker går bra att lägga själv och ger ett lyft till rummet, du kan till och med öka värdet på huset. Enda nackdelen är att katten eller hunden kanske har svårt att få grepp på ytan och glider runt men då behöver du bara lägga ut ett matta med gummiunderlag för att de ska kunna jaga varandra genom huset.

Möblerna

IKEA lanserade ett möbelserie med fokus på våra husdjur. De erbjuder bord med klösbara ben, mjuka sängar till djuren och filtar som du kan skydda soffan och fåtöljen med. De har bokhyllor med små katthus i och anpassade sidobord där katten får en mysig gömma. Lockar inte IKEA:s utbud kan du titta på möblerna du har idag och se vilka förändringar du kan göra. På sidan av en bokhylla kan du skruva fast hyllplan så katten kan klättra upp i toppen och få bra utsikt. Hunden kan få en plats vid fotändan i en omgjord brudkista eller en trapp upp till sängen så även den lilla hunden kan sova med er utan att behöva be om hjälp upp.

Under valptiden

Under valptiden så kanske det är än viktigare att ha en annorlunda möblering. Det gäller att vänja valpen med det hem som den kommit till. Vissa tycker att det är helt okej att hunden får vara i soffa. Om ni inte vill att hunden ska vara i soffan så är det redan i valpstadiet som ni lär hunden vad den får och inte får. Kompostgaller kan vara ett bra sätt att hindra hunden från vissa möbler.

Om författaren

Reginald Grady

Visa alla inlägg