Skaffa hund när man redan har katt?

Är du kattägare och har börjat gå i tankarna på att skaffa hund? Det är du inte ensam om. Katter och hundar är nämligen de mest populära husdjuren i Sverige. Trots det så är det många som inte vågat ta steget att skaffa både katt och hund. Det beror till stor del på att man alltid fått höra att de har svårt att komma överens, så behöver det inte vara. Vi tänkte dela med oss av några tips om hur du kan få dessa två att bli vänner.

Bekväm med varandras dofter

Börja med att sätta katten och valpen i två olika rum med en dörr som skiljer de två åt. Katter är i regel känsliga för förändring och det måste man ta hänsyn till. Säkerställ därför att din  katt har tillgång till allt den behöver: mat, vatten, kattlåda och diverse leksaker. Efter en stund så kommer katten och hunden kunna känna varandras dofter. Ett tips är att man redan från början ger hunden och katten varsin filt och sedan byter ut dessa för att de ska komma närmare de nya främmande dofterna. Under denna tid så är det viktigt att båda två känner sig bekväma, se därför till att spendera mycket tid med båda. Känner man att det går bra så kan man efter en tid låta dem byta rum med varandra.

Första mötet

När du märker att de har vant sig vid de nya dofterna så är det dags för de två att träffas. Första gången de ska träffas så är det bäst att det sker under kontrollerade former. Ha hunden i koppel och placera ett galler vid exempelvis en dörröppning så de kan se varandra. Låt det ske i deras egen takt och se hur de reagerar.

Träffas utan barriär

Nu vet de båda vars de främmande dofterna kommer ifrån och grundarbetet kommer förhoppningsvis att löna sig. I detta läge är det viktigt att du inte låter hunden störa katten allt för mycket. Om hunden uppför sig bra runt katten så ska den belönas. Kom ihåg att det är katten som får stå ut med förändringar i sitt tidigare lugna hem, se därför till att underlätta för den. Skapa trygga platser för katten där den kan dra sig undan ifall den skulle vilja, gärna lite högre från marken där hunden inte kommer åt. Förhoppningsvis så blir de riktigt bra kompisar som kan hålla varandra sällskap framöver!

Om författaren

Reginald Grady

Visa alla inlägg