Vill du skaffa katt?

Katten är tillsammans med hunden en av människans bästa vänner och framförallt ett av våra vanligaste husdjur idag. Att många är intresserade av att skaffa katt är därför inte så konstigt. Dessa mjuka, tysta och kloka djur kan sprida lite extra kärlek i vilken familj som helst. Innan du skaffar katt finns det dock en del saker som kan vara bra att tänka på. Det finns trots allt en hel del olika katter att välja mellan, dyra som billiga och lurviga som nakna. För att du ska hitta en kompis för livet, som dessutom trivs hos dig, rekommenderar vi att du fortsätter läsa.

Välj en katt som passar hemmet

Det allra viktigaste när det gäller att skaffa katt är att fundera över vilken kattras som passar ditt hem. Nu menar vi såklart inte till utseendet, utan snarare om katten ska vara en inne- eller utekatt. Det finns till exempel flera kattraser som är anpassade för att bo inne och som trivs med det. Det finns även katter som är lite mer aktiva och som då kan passa bättre i en utomhusmiljö. Om du bor ute på landet och katten ska vistas utomhus kanske du inte bör köpa den allra dyraste katten. Olyckor sker trots allt enklare i naturen än inomhus.

Köpa eller adoptera?

En annan fråga som kan vara bra att ställa sig är om du verkligen ska köpa en katt, till exempel av en uppfödare, av en vän eller på internet eller om du ska vända dig till ett härbärge för hemlösa djur. Det är enkelt att hitta katter till försäljning, särskilt på nätet, men om du verkligen vill göra skillnad i en katts liv kan adoption vara ett bra alternativ. Här får du dock räkna med att kanske inte hitta några lurviga kattungar, men ungkatter är inte ovanliga att stöta på. Hur som helst kan du rädda livet på en katt som annars skulle behöva avlivas.

Om författaren

Reginald Grady

Visa alla inlägg