Ska du skaffa din första katt?

När du bestämt dig för att skaffa din första katt behöver du räkna med att köpa hem en del produkter. En del saker kan du ta allt eftersom men vissa saker måste finnas redan innan kattungen eller den adopterade äldre katten kommer till sitt nya hem.

Kattlåda

Ett hem ska ha en kattlåda per katt och gärna en extra. Bor du stort kan det vara bra med två kattlådor. Har du innekatt är det ännu viktigare att den har mer än plats där de kan gå på toaletten. En del utekatter väljer att endast gå utomhus men du borde ändå ha en kattlåda ifall de behöver använda den på natten eller under vintern då många katter föredrar en varm brasa framför snön.En del katter gillar en kattlåda med tak som ger lite avskildhet från omgivningen medan andra gärna vill ha god uppsikt. Testa dig fram med vad din katt gillar, ställ ut en låda med tak och en utan och byt sedan plats på dem. Vilken låda används mest? Skaffa en till av den modellen.

Mat- och vattenskålar

Katten gillar att jaga sin mat, därför kan du med fördel byta plats på matskålen då och då samt sprida ut torrfoderkulor i hemmet som katten kan leta efter. Vattenskålen ska inte stå nära matskålen, i naturen är maten och vattnet aldrig på samma plats. Skålarna ska heller inte stå nära kattlådan. Se till att ha en vattenskål som är tillräckligt bred, många katter tycker det är otäckt när morrhåren tar i skålens sidor. Vattnet ska bytas varannan dag och hållas rent från damm och skräp.

Leksaker

En katt som vill leka är en trygg katt. Att bjuda in till lek på ett nytt ställe kan också vara en smart metod för att katten ska bli bekväm i sitt nya hem. När katten är ensam hemma kan du gärna gömma några leksaksråttor eller ställa fram en hängande leksak som de kan leka med. Tänk på att ta bort skärp och garn, katten kan få för sig att äta det och sätta i halsen. En del katter har också en förkärlek för tunnplast såsom plastfolie och tejp, se till att den inte har tillgång till dessa material. Om katten är manisk på att äta oätbara saker kan det röra sig om ett medicinskt tillstånd och du borde kontakta veterinär för hjälp.

Om författaren

Reginald Grady

Visa alla inlägg